NEUROLOGIJA: Bellova paraliza

/Periferna paraliza lica/

Bell-ova uzetost je paraliza celokupne muskulature jedne strane lica, koja obi─Źno napreduje posle izlaganja hladno─çi i traumi. Mo┼że da se javi u svakom dobu starosti, ali se ipak ne┼íto ─Źe┼í─çe javlja izme─Ĺu 20-tih i 50-tih godina.

Ozdravljenje se obi─Źno javlja u periodu od 2-8 nedelja (ili 1-2 godine u starijih bolesnika). Lice treba utopljavati i izbegavati dalje izlaganje naro─Źito vetru i pra┼íini. Ako je to neophodno treba i o─Źi za┼ítititi. Lice se podupire vrpcom ili ┼żicom na uglu usta a petlja stavi iza uha. Primenjuje se i elektri─Źna stimulacija (svaki drugi dan posle 14-tog dana), kako bi se spre─Źila atrofija muskulature. Da bi se odr┼żao tonus muskulature preporu─Źuje se ne┼żna masa┼ża prema gore zahva─çene muskulature u trajanju od 5-10 minuta 2-3 puta dnevno. Zra─Źenje infracrvenim zracima ubrzava ozdravljenje.

U velikom broju slu─Źajeva dolazi do deli-mi─Źnog ili potpunog ozdravljenja. Ako1 je ozdravljenje delimi─Źno, na paralizovanoj strani nogu da se jave kontrakture. Povremeno se de┼íava i povratak paralize na istoj ili suprotnoj strani.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

─îlanak:
Dr Joseph G. Chusid

Komentarisanje nije predvidjeno.