OTORINOLARINGOLOGIJA: Traheotomija

Postoje 4 indikacije za traheotomiju: (1) opstrukcija respiratornih putcva u nivou larinksa ili iznad njega (2) stanja kod kojih je bolesnik nesposoban da iska┼íljava traheobronhijalni sekret; (3) slu─Źajevi kad je traheotomija neophodna za davanje endotrahealne anestezije; (4) slu─Źajevi kad je neophodno isklju─Źiti larinks iz funkcije da bi se omogu─çilo le─Źenje pojedinih bolesti larinksa.

Opstrukcija disajnih puteva na nivou larinksa ili iznad njega mo┼że biti uzrokovana jednim od slede─çih uzroka: infekcije (laringotraheobronhit, epiglotit, difterija), tumori, edem (alergi─Źni, infekciozni, i posle zra─Źenja), trauma i strana tela. Opstrukcija gornjeg dela respiratornih puteva manifestu]e se suprasternalnim, interkostalnim i epigastri─Źnim uvla─Źenjem pri inspiraciji i klini─Źkim znacima hipoksije (uznemirenost, ubrzan puls i kasnije cijanoza). Kod besvesnih stanja i mi┼íi─çnih paraliza nastalih usled trovanja, cerebrovaskularnih akcidenata, poliomijelita, trauma CNS, organskih bolesti CNS, kao i u postoperativnom periodu posle intrakranijalnih operacija, poreme─çena je normalna, fiziolo┼íka sfinkterna aktivnost larinksa usled ─Źega je omogu─çena aspiracija faringealnog sekreta, dok je istovremeno onemogu─çeno efikasno iska┼íljavanje. Kod izvesnih hirur┼íkih zahvata, naro─Źito prilikom operacija na organima vrata i glave, onemogu─çeno je uvo─Ĺenje endotrahealnog tubusa normalnim putem (kroz usta ili nos) te je neophodna traheotomija radi endotrahealne intuba─Źije. TJ re─Ĺnm slu─Źajevima tralieotomija je neophodna kod izvesnih intralaringeahiih oboljenja da bi se obezbedilo mirovanje larinksa i omogu─çilo le─Źenje bolesti.


Postoje ─Ĺve vrste traheotomije: hitna i planirana. Hitna traheotomija mora se uraditi odmah, ─Źak i u slu─Źajevima kad se ne raspola┼że svim potrebnim instrumentima i kad u blizdni nema stru─Źnih osoba koje bi operatora asistirale. U takvoj situaciji najsigurnija ‘i najbr┼ża procedura je krikotireotomija koja se izvodi na slede─çi na─Źin: skalpelom ili makazama incidira se ko┼ża u vertikalnom pravcu iznad krikotireoidne membrane koja ustvari predstavlja deo respiratornih puteva najbli┼żi ko┼żi. Posle toga krikotireoidna membrana se incidira popre─Źno i otvor pro┼íiri dr┼íkom skalpela ili nekim drugim pogodnim instrumentom. Prilikom izvo─Ĺenja ove intervencije neobi─Źno je va┼żno dr┼żati se uvek srednje linije kako bi se izbegle povrede susednih organa. ┼áto je pre mogu─çe treba uraditi traheotomiju. Ukoliko se raspola┼że laringoskopom i endotrahealnim tubusom, ili bronhoskopom, u hitnim situacijama prolaznost vazdu┼ínih puteva treba omogu─çiti intubacijom ili uvo─Ĺenjem bronhoskopa a odmah zatim uraditi traheotomiju.

Planirana traheotomija se radi u op┼ítoj ili lokalnoj anesteziji i to kod bolesnika kod kojih je prolaznost vazdu┼ínih puteva jo┼í uvek dovoljna, ili je posle akutne epizode opstrukcije prolaznost obezbe─Ĺena uvo─Ĺenjem endotrahealnog tubusa ili bronhoskopa. Hirur┼íke tehnike se me─Ĺusobno1 razlikuju u nekim detaljima (npr. uzdu┼żna ili popre─Źna incizija, o┼ítra ili tupa disekcija, retrakcija ili resekcija istmusa tireoideje) me─Ĺutim. op┼áti principi su kod svih isti i sastoje se u slede─çem: (1) izbegavati traumatiziranje krikoidne rskavice; (2) prilikom prepariranja dr┼żati se strogo srednje linije da bi se izbegle povrede susednih organa lateralno od traheje; (3) ne u┼íivatd incizijit, jer to mo┼że dovesti do jakog ipotko┼żnog emfizema.

Nega bolesnika posle traheotomije sastoji se u ovla┼żivanju vazduha koji bolesnik udi┼íe, povremenoj aspiraciji sekreta iz disajnih puteva kroz kanilu, spre─Źavanju formiranja ─Źepova od sluzi i krusta u disajnim putevima, ─îestom ─îi┼í─çenju unutra┼ínje kanile (svakih 2ÔÇö4 ─Źasa) i permanentnom nadzoru bolesnika u toku prvih 24ÔÇö48 ─Źasova. Izbegavati davanje sedativa u ve─çim dozama. Kod pojedinih odraslih bolesnika nije neophodan nadzor, me─Ĺutim kod manje dece apsolutno je neophodan stalan nadzor od strane sestre, negovateljice ili ─Źlanova porodice, za sve vreme dok se traheotomija odr┼żava.

Upotrebom specijalnih kanila ili tubusa sa ┬╗cuff┬źom (gumeni balon─Źi─ç na kraju tubusa koji se posle uvo─Ĺenja tubusa kroz traheotomiju naduvava te tako obezbe─Ĺuje potpuno zatvaranje lumena traheje) omogu─çeno je asistirano ili kontrolisano disanje, tj. primena respiratora. Du┼żi pritisak naduvenog ┬╗cuff┬źa mo┼że dovesti do ulceracija mukoze traheje sa naknadnim granulacijama i stenozom traheje. Zbog toga treba u pravilnim razmacima ispu┼ítati vazduh iz ┬╗cuff┬źa i ponovo ga nadu vati.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

─îlanak:
Dr Waine W. Deatsch
Dr Sidney Levin

Komentarisanje nije predvidjeno.